Dobrich Online Виж пълната версия

На 12 септември 2024 г. се навършват 25 години от смъртта на художника Янко Атанасов

2024-09-12 16:17:37

Творецът е един от директорите и уредниците на ХГ – Добрич, сред основателите на Дружеството на художниците в Добрич и художник-проектант на ДТ „Й. Йовков“

Янко Атанасов е роден на 20 декември 1926 г. в Добрич. Завършва НХА, специалност „Декоративно-монументална живопис“ при проф. Георги Богданов. Като директор и уредник на Художествената галерия в Добрич, той работи активно за създаването на нейната колекция и популяризирането на изобразителното изкуство. Художник-проектант на Драматичен театър „Йордан Йовков“, Добрич. Член на СБХ и един от основателите на Дружеството на художниците в Добрич, както и дългогодишен председател на художествения съвет при СБХ в града. Носител на орден „Кирил и Методий“ III и I степен.

Янко Атанасов работи в областта монументалните изкуства, живописта, графиката, сценографията и пространственото оформление. Участва в реставрирането на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, Рилския манастир, скалните църкви в с. Иваново, Русенско и Бачковския манастир. Неговото творческо наследство включва керамичното пано „Дионисополис“ (фасадата на читалище „Паисий Хилендарски“, гр. Балчик); шамотното сграфито „Основаване на българската държава“ (кино „Родина“, гр. Добрич); сграфитото „Добруджанско Черноморие“ (Център за туристическа информация на „Балкантурист“ при хотел „Добруджа“, гр. Добрич); мокрите фрески „Защитата на Каварна“ и „Посрещането на руските войски в Каварна“ (училище „Стефан Караджа“, гр. Каварна); стенописите в църквите в с. Преселенци и с. Дончево, в параклиса в с. Соколово, Добричко; иконите в параклиса на военното гробище в Добрич; цикълът от 75 графики „Спомени от Стария Добрич“, с който художникът завещава любовта си към родния град, и много други. В съавторство със скулптора Никола Богданов проектира герба на гр. Добрич. Участва във всички изложби на дружеството на художниците в Добрич, в регионални, национални, международни и самостоятелни изложби.

Сайтът, който наследниците на автора създават, представя цялостното му творчество и биография. 
https://yankoatanassov.com/