Dobrich Online Виж пълната версия

14 септември – професионален празник на пожарникарите

2024-09-14 10:04:03

Датата е обявена за професионален празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в МВР с решение на Министерския съвет през 1995 г.

14 септември е професионален празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР.

Първият събор на пожарните командири, под председателството на Димитър Тролев, е проведен в София, от 14 до 18 септември 1905 г. Делегати на конгреса са пожарните командири от Варна, Бургас, Пазарджик, Търново, Враца, Нова Загора, Стара Загора, Сливен, Русе, Берковица, Плевен, Ловеч, Шумен. Предмет на обсъждане са въпросите за недоброто техническо оборудване на пожарните команди, мероприятия за подобряване положението на пожарникарите, осигуряването им в случай на злополука и др. 

Вторият събор на пожарните командири, проведен през м. август 1906 г., в Пловдив, приключва с писмо до министъра на вътрешните работи, в което се посочва необходимостта от внасяне и разглеждане в Народното събрание на Закон за уредбата на пожарните команди, по подобие на Закона за полицията. Делегатите на събора предвиждат Законът да регламентира вътрешното уреждане на пожарните команди, а също – “несменяемост на персонала при промяната на разните политически режими, така най-сетне и повишение и регулиране заплатите на пожарните командири и пожарникарите.”. Решение на втория събор е и въвеждането на единно униформено облекло.

Първият Закон за противопожарна защита става факт едва на 20.03.1946 г., последван от серия нормативни актове, които определят дейностите на служителите от противопожарната охрана.

Първите пожарникарски съоръжения пристигат в София от Виена през 1879 г. Представляват три ръчни помпи, 14-метрова стълба, каски и брадвички.

През 1925 г. е поставен на дежурство първият за София противопожарен автомобил RENAULT.

През 1995 г. с Решение № 385 на Министерския съвет на Р. България, датата 14 септември (откриването на Първия пожарникарски събор) е обявена за Професионален празник на служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР, с което е възстановена традицията, по решение на Първия пожарникарски събор, тази дата да се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в страната.