Dobrich Online Виж пълната версия

Иновации за по-силни местни власти обсъждаха участниците в Конференцията на националните асоциации на местните и регионалните власти на държавите-членки на Съвета на Европа

2024-09-14 17:28:46

На 12 и 13 септември Конгресът на местните и регионалните власти на Съвета на Европа проведе в Страсбург конференция на националните асоциации на местните и регионалните власти от 46-те държави членки на Съвета на Европа в Страсбург

Делегацията на българските местни власти бе представлявана от Даниел Панов – председател на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново, Силвия Георгиева – изпълнителен директор на НСОРБ, Елена Балтаджиева – ръководител на националната делегация в Конгреса и кмет на община Каварна, Венцислав Спирдонов – председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България и председател на Общински съвет Велико Търново, Сейфи Мехмедали – заместник-председател на НАПОС-РБ и председател на Общински съвет-Джебел.

Конференцията бе открита от Президента на Конгреса Марк Кулс, заместник-министъра на вътрешните работи на Литва Арнолдас Абрамавичус и заместник-генералния секретар на Съвета на Европа Бьорн Берге. Господин Кулс посочи, че това е едва четвъртата подобна среща от съществуването на Конгреса, като в същото време подчерта ключовото значение на асоциациите като партньори, особено по отношение прилагането на Европейската харта на местното самоуправление и насърчаване на европейските ценности сред гражданите. Президентът посочи, че „това не е просто церемониално събиране за отбелязване на годишнините на организацията, а платформа за обмен и дискусии, възможност за развитие на партньорства и за създаване на контакти“. Той допълни, че декларацията от Конференцията ще бъде един вид пътна карта за следващите стъпки и усилията на асоциациите.

Вторият ден на конференцията продължи с кръгла маса на тема „Насърчаване на демокрацията чрез ангажиране на всички граждани“. Основен фокус в нея бе борбата със сексизма в политиката, гарантирането на правото на свободни, честни и прозрачни избори и насърчаването на ангажираността на младите хора в обществения живот, социалното включване и демокрацията на участието.

Третата кръгла маса на тема „Местни иновации за по-силни местни власти“ бе възможност за обсъждане на нови подходи за насърчаване на човешките права на местно ниво, подобряване на безопасността в интернет и реагиране на кибертормоза, както и използването на AI и цифрови инструменти за управление на интеграцията на мигранти и бежанци, местни и регионални отговори на климатичните и екологични предизвикателства.

На кратък семинар през втория работен ден бяха представени и Европейските етикети за подкрепа на местната демокрация.

При закриването на конференцията участниците приеха и съвместна декларация, за да потвърдят своя ангажимент към ценностите и стандартите на Съвета на Европа и да дадат нов тласък на партньорството между Конгреса и националните асоциации.