Dobrich Online Виж пълната версия

Отбелязваме Европейската седмица на мобилността ‘24

2024-09-16 09:02:46

Мотото на назгодишната кампания е „Комбинирай и се движи“, а темата е „Споделено пространство за всички"

Под мотото „Комбинирай и се движи“ се провежда тазгодишната „Европейска седмица на мобилността“. И тази година Министерството на околната среда и водите, Изпълнителната агенция по околна среда, РИОСВ, Дирекциите на националните паркове и Басейновите дирекции в цялата страна провеждат инициативи през седмицата на мобилността в периода от 16 до 22 септември.

Темата на кампанията през 2024 г. е „Споделено пространство за всички“, а посланието й е, че споделеното обществено пространство носи много ползи – място, в което хората, транспортните средства и дейностите имат свое собствено пространство, дава повече социална справедливост, по-голяма пътна безопасност, по-малко шум и замърсяване на въздуха и по-добро качество на живот.

Кулминацията на инициативите е популярният Ден без автомобили – 22 септември. Кампанията на ЕК тази година ни приканва да решим заедно как да споделяме общественото пространство и да се уверим, че всеки може да се движи безопасно и удобно в приятна среда, особено пешеходците и велосипедистите.

Целта е да се насърчи участието на общините, училищата, неправителствените и бизнес организации в инициативи за постигане на устойчива градска мобилност, които водят до намаляване на замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътно-транспортните произшествия и здравословните проблеми.