Dobrich Online Виж пълната версия

Училището със 120-годишна история в с. Кардам не отвори врати в първия учебен ден

2024-09-16 14:07:06

ОУ „Христо Ботев“ в с. Кардам е открито на 8 декември 1903 г.

С решение на Общинския съвет на Община Генерал Тошево от 25 април тази година ОУ „Христо Ботев“ в граничното село Кардам е закрито. Училището е държавно, с финансиране от Община Генерал Тошево. В дългогодишната му история в него начално образование от първи до седми клас са получили хиляди ученици.

През 1903 г. жена от селото предоставя къщата си за създаването на първото местно училище. В него започват да се обучават на четмо и писмо децата и от всички съседни села. С преминаването на Добруджа под румънска власт училището е закрито. Години по-късно то отново е възстановено с помощта на местни жители. През 1972-1973 г., с увеличаването на броя на учениците, е открита новата сграда, в която на година се обучават между 700 и 800 деца.

В двора на училището днес се събраха бивши учители и възпитаници, които си спомниха си с тъга за изминалите години, в които са работили там. Те споделиха, че закриването на училището е било очаквано, тъй като броят на децата е намалял драстично през последните години, докато са стигнали критичният минимум от 23. 

Кметът на село Кардам Георги Събев изрази съжалението си от закриването на училището, което е дало образование на над 30 000 ученици. „Основната причина да дойдем до днешното положение е порочната практика на делегираните бюджети, които през 2008 г. влязоха в системата на образованието. Оттам нататък училищата станаха, както и болниците, търговски дружества, с едничката цел да печелят ученици независимо от качеството на обучението, само и само да има достатъчно ученици. Знаете, че един ученик носеше около 2 000 лв. на година“, посочи той в словото си. Община Генерал Тошево е положила усилие да запази училището с допълнително субсидиране, но процесът е бил необратим. Приемник на ОУ „Христо Ботев“ става СУ „Никола Й. Вапцаров“ в гр. Генерал Тошево. В него вече е преместена цялата документация, то става пълноправен собственик и на 333 декара земеделска земя, дарена от жителите на селото. Георги Събев изрази надеждата си, че благодарение на тази земя, която по пазарни цени струва над 1.5 милиона лева, учениците от с. Кардам, преместени в другото училище, ще получават част от тези пари – за безплатен обяд или екскурзии, например. Друг проблем, по думите на Събев, е, че сградата и прилежащата му територия, остава под управлението на Община Генерал Тошево, съответно на кметство с. Кардам. „Това означава, че ние трябва да консервираме тази сграда от хиляди квадратни метри застроена площ, през следващите поне пет години, докато получим правото да я преотстъпваме за ползване под наем“, допълни Георги Събев.

Събралите се жители на селото изразиха огромната си болка от закриването на училището и притеснението си, че населено място, останало без училище, е обречено на още по-голямо обезлюдяване.