Dobrich Online Виж пълната версия

Кооперативният пазар ще бъде временно преместен на паркинга на площад "Свобода" до приключване не ремонта?

2024-09-17 18:45:22

След дълги дебати, общинските съветници решиха до приключване на ремонтните дейности по проекта за нов облик на пазара, той да бъде преместен на паркинга на площад „Свобода”

Дали това ще стане факт обаче зависи от решението на общинския консултативен съвет по устройство на територията и дали ще се намери решение за осигуряване на всички изисквания на Агенцията по храните и РЗИ.

116 паркоместа  от  синята зона ще бъдат заети от работните места на пазара, решиха още съветниците.

Близо три часа продължиха дебатите в зала и след прекъсване докладната беше подкрепена от 28 от съветниците, 5 бяха против, а 1 се въздържа. Преди финалното гласуване на докладната в цялост, бяха подложени на гласуване четирите локации, две от тях предложени от администрацията и две, направени и гласувани от съветниците по време на дебатите. И както и друг път се случва, общинските съветници правят предложения, гласуват ги, а след това не ги подкрепят в докладната.

Първоначално администрацията предложи два терена общинска собственост за временен пазар. Единият на паркинга до пазара и другият на паркинга пред банка ДСК, в близост до пазара. Предложения, които не бяха подкрепени по време на обсъждането на докладната в комисии.

В зала бяха направени три предложения. Временният  пазар да бъде на паркинга на площад „Свобода”, на паркинга на автогарата и в двора на бившето училище „Бачо Киро”.  Председателят на Общинския съвет подложи и трите предложения на гласуване, като това за училището отпадна. 

По искане на общинските съветници бе изслушан и главният  архитект на общината Боряна Станчева. По думите на арх. Станчева каквото и решение да бъде взето, то ще бъде компромисно. Разделянето на пазара, каквото беше предложението на местната администрация  не е удачно, подчерта арх. Станчева. И подкрепи предложенията за паркинга на автогарата и паркинга на площад „Свобода“, но уточни, че на тези места не е решен въпросът за ток и вода.

Имаше предложение  докладната да бъде оттеглена, но вносителят, община Добрич, не прие. Така се стигна до гласуване не на два терена, а на четири, два от които бяха подкрепени от съветниците, но впоследствие при окончателното гласуване, този пре автогарата не събра подкрепа.