Dobrich Online Виж пълната версия

Колекция „Някогашна Добруджа разказва“ вече в Дигитална библиотека

2024-09-18 09:56:08

Библиотеката стартира постоянна кампания за дигитализиране на стари фотографии и пощенски картички от добруджанския край

Регионална библиотека „Дора Габе“ Добрич обогати своята Дигитална библиотека с нова колекция от дигитални обекти, която представя част от съхранените чрез кампания „Някогашна Добруджа разказва“ фотографии и пощенски картички от добруджанския край. Публикуваната колекция е посветена на 84 години от възвръщането на Южна Добруджа към пределите на България и е в рамките на Европейските дни на наследството 2024 „Наследство от маршрути, мрежи и връзки“.

През 2023 г. Регионална библиотека „Дора Габе“ Добрич стартира постоянна Кампания за дигитализиране на стари фотографии и пощенски картички от добруджанския край, издадени до 1950 година. До този момент, чрез кампанията са приети за дигитализация над 90 фотографии, пощенски картички и документи. От библиотеката изказват благодарност на всички, които са споделили част от личния си архив, за да бъде съхранено миналото на добруджанци за идните поколения.

Желаещите да се включат могат да предоставят за сканиране свои фотографии или пощенски картички в сектор Краезнание на библиотеката. Необходима е кратка информация за годината, лицата или събитията на фотографията, ако има данни. След като библиотеката ги сканира, документити се връщат на притежателите им, на които се предоставя безвъзмездно електронно копие.