Dobrich Online Виж пълната версия

Румен Русев: Зачестяват жалбите срещу нарушители на Закона за шума

2024-09-18 13:44:17

Областният управител се срещна с институциите за синхронизиране на дейности в услуга на гражданите

Множеството жалби и сигнали за нарушения на Закона за защита от шума в околната среда и начините за противодействие срещу нарушителите бе темата на работното заседание

В работната среща участваха представители на ОД МВР и РЗИ Добрич и експерти от общините в областта, имащи отношение пряко със спазването на разпоредбите и контрола на изискванията по Закона за защита от шума в околната среда.

Румен Русев подчерта, че са зачестили жалбите и сигналите, подадени към него в качеството му на областен управител и в голямата си част те са срещу системни нарушители. Не считам, че е допустимо едни и същи да са нарушителите, които с неспазването на закона подлагат на тормоз жителите на цели населени места в областта, каза областният управител.  Русев информира, че в хода на работните срещи, проведени с представители на РЗИ и ОД МВР Добрич, е станало ясно, че липсата на синхронизация на общинските наредби за опазване на обществения ред с изискванията на Закона за защита от шума в околната среда е една от основните причини за осъществяване на ефективен контрол, което е и поводът за инициирането и провеждането на работната среща.

Директорът на дирекция „Административно-правно, финансово и стопанско обслужване“ в РЗИ Добрич Десислава Марева представи проблемите, пред които експертите от инспекцията и служителите на реда срещат трудности за ефективен контрол и посочи примери в общински наредби от общини в страната, където са залегнали текстове от Закона за защита от шума в околната среда. Обсъдени бяха и различни казуси.