Dobrich Online Виж пълната версия

23 септември – Международен ден на жестомимичните езици

2024-09-23 08:29:42

Повече от 70 милиона души по света използват над 300 различни езика на знаците

23 септември е обявен от Общото събрание на ООН за Международен ден на жестомимичните езици, за да се повиши осведомеността за пълното осъществяване на човешките права на хората с увреден слух.

Резолюцията за установяване на деня признава , че ранният достъп до и услуги на жестомимичен език, включително качествено образование на жестомимичен език, е от жизненоважно значение за растежа и развитието на глухия индивид и от решаващо значение за постигането на международно договорените цели за развитие. Тя признава значението на запазването на жестомимичните езици като част от езиковото и културно многообразие. Също така подчертава принципа „нищо за нас без нас“ по отношение на работата с общностите на глухите.

Произходът на Международния ден на жестомимичните езици може да бъде проследен до 1951 г., когато е основана Световната федерация на глухите (WFD). WFD призна необходимостта от насърчаване на жестомимичните езици и културата на глухите в глобален мащаб. В резултат на това през 1958 г. в Рим, Италия, се провежда първият Световен конгрес на WFD, където е взето решение за отбелязване на Международния ден на жестомимичния език на 23 септември. Тази дата е избрана, защото отбелязва годишнината от създаването на РДВ.

Международният ден на жестомимичните езици е уникална възможност за подкрепа и защита на езиковата идентичност и културното многообразие на всички глухи хора и други потребители на жестомимичен език.

Според Световната федерация на глухите по света има повече от 70 милиона глухи хора. Повече от 80% от тях живеят в развиващите се страни. Заедно те използват повече от 300 различни езика на знаците.

Жестовите езици са пълноценни естествени езици, структурно различни от говоримите езици. Съществува и международен език на знаците, който се използва от глухи хора при международни срещи и неофициално при пътуване и общуване. Смята се за пиджин форма на жестомимичен език, която не е толкова сложна като естествените жестомимични езици и има ограничен лексикон.

Езикът на знаците предоставя на глухите хора средства за общуване на равна нога с техните чуващи връстници. Той преодолява комуникационната празнина, като дава възможност на глухите хора да получат достъп до образование, работа и социални възможности.

Жестовите езици не са просто инструменти за комуникация; те също са богати хранилища на култура и идентичност. Международният ден на жестомимичния език отбелязва културното многообразие в общността на глухите и подчертава значението на запазването на тези уникални езикови и културни традиции.