Dobrich Online Виж пълната версия

27 септември – Световен ден на туризма

2024-09-27 08:49:33

Мотото на кампанията тази година е „Туризъм и мир“ и акцентира върху социалната справедливост, човешките права и икономическата устойчивост

Световният ден на туризма се отбелязва всяка година на 27 септември, като началото му е поставено през 1980 г. от Световната организация по туризъм. Денят има за цел да повиши информираността за значението на туризма и неговия принос към глобалното развитие и устойчиво бъдеще.

Тазгодишната тема „Туризъм и мир“ акцентира върху ролята на туризма в насърчаването на социалната справедливост, човешките права и икономическата устойчивост. Туризмът има потенциала да създава нови икономически възможности, да подкрепя предприемачеството и да насърчава културното разбирателство между народите. Чрез своето влияние върху икономическото развитие и социалната трансформация, туризмът може да бъде двигател за мирно разрешаване на конфликти и създаване на стабилни общества.

През 2015-та година за първи път България участва в конкурс на Световната организация по туризъм. Страната ни се представи с имиджовия клип “Bulgaria – A discovery to share”, представен през месец май по време на Световния винен шампионат Concours Mondial de Bruxelles 2015 в Йезоло.