Dobrich Online Виж пълната версия

В село Красен обсъждаха намерението за изграждане на ветроенергиен парк

2024-09-27 10:28:56

Жители и местна власт категорично се обявиха против изграждането на ветрогенератори върху плодородната добруджанска земя

Информационно-разяснителна среща относно инвестиционно намерение на „ЕЕ Красен“ ЕОДД за изграждане на ветроенергиен парк на територията на общините Генерал Тошево и Крушари, се проведе в село Красен. В община Генерал Тошево засегнатите места са в землищата на селата Красен, където трябва да бъдат изградени седем генератора с мощност до 8 MW всеки, и в селата Росица и Житен, където ще преминават кабелни линии.

Срещата бе инициирана от кмета на Красен Марияна Апостолова, а в препълнената зала на местното читалище присъстваха кметове и кметски наместници на съседни села, общински съветници, земеделски производители и много жители на общината. Официални гости на събитието бяха кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров, зам.-кметът Деян Димитров и председателят на Общински съвет Генерал Тошево д-р Яна Бонева. 

Инвестиционното намерение е за създаване на обект „Вятърен парк Красен“, разположен на територията на общините Генерал Тошево и Крушари. Според него трябва да бъдат изградени 26 генератора с мощност до 8 MW всеки в общо десет населени места в двете общини – седем в община Крушари и три в община Генерал Тошево. Височината на всяка от перките е близо 200 метра, а диаметърът на витлата – 180 метра.

На срещата бе дискутирана заповедта на областния управител на Добрич, която разрешава изработването на Подробен устройствен план за застрояване на обекта „Вятърен парк Красен“.

Точно преди две години, през 2022 г., Общински съвет Генерал Тошево отказа изработването на ПУП за обект на същия възложител, относно монтажа на седем ветрогенератора в землището на село Красен, припомниха от община Генерал Тошево. Според общинската администрация инвеститорът използва вратичка в закона, при която процедурата се премества директно в Областна управа, включвайки в един проект изграждането на ветрогенератори на територията на две общини. Според чл. 124 от Закона за устройство на територията, в такива случаи общинските съвети нямат правомощия да се произнасят и това прави областния управител. 

Освен местната власт, хората в община Генерал Тошево масово заявяват, че също са против изграждането на вятърни паркове, подчертават от добруджанската община. „Ние категорично сме в подкрепа на населението, което не иска ветрогенератори върху плодородната ни земя. Радвам се, че за пореден път, всички ние гледаме в една посока – хора, Община и Общински съвет. И всички ние трябва заедно да работим в защита на обществения интерес“, заяви кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров пред присъстващите.