Dobrich Online Виж пълната версия

28 септември – Европейски ден на биологичното производство

2024-09-28 09:21:45

В България интересът към биологичното производство се повишава, у нас има регистрирани 4961 биологични производители

За втора поредна година Министерство на земеделието и храните се включва в европейската инициатива по отбелязване на празника на биологичното земеделие. В София над 30 производители ще представят био продукти - био млечни и месни продукти, сезонни плодове и зеленчуци в събитие, което ще се проведе от 10:00 до 17:00 часа на "Голямата поляна" в Южния парк.

В България интересът към биологичното производство се повишава. През последните три години се запазва тенденцията на увеличаване площите в система на контрол, нараства и броят на сертифицираните оператори, отчитат от земеделското министерство.

Към момента регистрираните биологични производители са 4961. През 2023 г. броят на операторите бележи ръст спрямо предходните 2 години, като в края на 2022 г. в електронния регистър са включени 4863 оператора, сочат данни на Министерството, оповестени в края на миналия месец.

„Трите кита“ на плана за биологично производство на ЕК са  – по-високо потребление, по-голямо производство и повече устойчивост на сектора.

Общата му цел е стимулиране на производството и потреблението на биологични продукти, достигане до 2030 г. на дял на биологичното земеделие в размер на 25 % от земеделската земя, както и значително увеличаване на биологичната аквакултура, уточнява Уебсайтът на ЕК.