Dobrich Online Виж пълната версия

29 септември – Световен ден на сърцето

2024-09-29 09:06:09

Сърцето е най-неуморният човешки орган, за 1 минута то изтласква 6 литра кръв

Инициатор на ежегодния Световен ден на сърцето – World Heart Day, е Световната федерация на сърцето /WHF/. Тя е водещ партньор на Световната Здравна Организация. Дейността ѝ е насочена към лечението и профилактиката на сърцето и кръвоносните съдове.

Денят на сърцето е глобална инициатива, която се отбелязва всяка година на 29 септември и у нас. Целта му е да повиши осведомеността относно сърдечно-съдовите заболявания и значението на грижата за сърцето.

В рамките на Световния ден на сърцето, отбелязван в цял свят, усилията на институции, здравни работници, неправителствени организации и други са насочени към активно информиране на хората за опасностите и начините за превенция на сърдечните заболявания. Всяка година те причиняват близо 30% от всички смъртни случаи на земята (над 17 милиона живота годишно).

Застрашени от сърдечни заболявания са и децата. При тях рискове съществуват както преди раждането, така и през годините, когато детето израства. Тези рискови фактори са свързани с неправилното хранене, липсата на физическа активност, а също така ролята на неблагоприятната среда, причинена от тютюнопушене, например. Освен това, децата могат да страдат и психически, ако някой от родителите им е болен или почине от сърдечно-съдово заболяване. Ежедневието на модерния човек също крие своите рискове от най-ранна възраст – такива са леснодостъпните, но вредни храни, увлечението по компютърните занимания и др.

Любопитни факти за сърцето:
Сърцето се съкращава средно 70 пъти в минута (100 000 на ден);
Сърцето в норма при мъжете тежи между 280 и 340 грама, а при жените между 230 и 280 грама;
Сърцето може да достигне тегло от над 500 грама, което обаче води до увреждания в сърдечната мускулатура;
Сърцето в норма има големината на юмрука на съответния човек;
Само за 1 минута сърцето изтласква 6 литра кръв;
За 100 години човешки живот сърцето успява да направи около 5 милиарда съкращения;

За да имате здраво сърце трябва да спазвате няколко прости правила -  хранете се здравословно, избягвайте храни с високо съдържание на сол, захар и вредни мазнини. Редовният прием на плодове и зеленчуци подобрява физическото състояние и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Ограничете приема на сол до под 5 гр. на ден. Подбирайте цветни комбинации от плодове и зеленчуци, за да привлечете вниманието на детето. Приобщете го към процеса на приготвяне на пълноценна и здравословна храната. Липсата на физическа активност е причина за 6% от смъртните случаи на планетата. 

Наднорменото тегло, диабетът и липсата на физическа активност при децата са основните причини те да боледуват от сърдечно-съдови заболявания като възрастните. Дори 30-минутна активност пет пъти седмично намалява значително риска от сърдечни болести. Насърчавайте децата си да спортуват в  училище и в свободното си време.

Спрете цигарите. Всеки втори пушач умира от свързани с тютюнопушенето болести. За съжаление все повече деца и тийнейджъри се пристрастяват към цигарите. Всяка година пасивното тютюнопушене убива повече от 600 хиляди непушачи, в това число и не малко деца. 

Избягвайте стреса и по-често се разхождайте сред природата. Живейте активно и се радвайте на живота.