Dobrich Online Виж пълната версия

Дъжд, облаци и вятър обхващат страната

2024-09-29 16:23:34

Температурите се понижават с до 10° - 15°, след вторник отново започва затопляне

Следобед и привечер освен в западните и централни райони на много места дъжд ще вали и в Източна България. Там валежите ще са значителни, ще има гръмотевични бури и условия за градушки. Температурите ще се понижават.

През нощта в Западна България валежите ще спират, но в останалата част от страната ще остане дъждовно, ветровито, на места и с гръмотевична дейност. В Лудогорието явленията ще са интензивни и значителни по количество. Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър. Минималните температури ще са предимно между 7° и 12°.

Утре в източната половина от страната все още ще има валежи от дъжд, но до вечерта ще спират. На запад облачността ще се разкъсва и намалява, след обяд на места в Югозападна България - до предимно слънчево време. Ще остане ветровито с умерен, временно силен вятър от запад-северозапад, но до вечерта ще започне да отслабва. Максималните температури ще са от 11-13° в североизточните райони до 17-19° в Западна България и Горнотрайкийската низина. 

В планините ще бъде предимно облачно, ветровито и с валежи от дъжд. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 8°, на 2000 метра - около 3°.

По Черноморието ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд. По северното крайбрежие количествата на валежа ще са значителни. Максималните температури ще са 15° -17°. Температурата на морската вода е 22°-23°. Вълнението на морето ще бъде 3 - 4 бала.

До сутринта във вторник и в Източна България валежите ще спрат, а над Западна облачността ще намалее до изясняване; вятърът от запад на изток постепенно ще отслабва. Във вторник облачността и над източните райони ще намалее, над западните ще бъде предимно слънчево, но сутринта там ще е доста хладно. Дневните температури ще започнат да се повишават.

В сряда ще преобладава слънчево време. Сутринта ще е почти тихо и минималните температури ще са между 4° и 9°, а в котловините и по високите полета - малко над нулата и там е възможно да има слани. През деня затоплянето ще продължи и максималните температури ще бъдат между 19° и 24°.

В четвъртък денят също ще започне със слънчево време, но от запад ще започне увеличение на облачността, отначало висока, по-късно и средна. Към вечерта в крайните северозападни райони е възможно да превали. Вятърът ще е слаб, с южна компонента и максималните температури в югоизточните райони ще достигат 26-27°.

В петък и през почивните дни облачността ще е предимно значителна. Ще има и краткотрайни валежи от дъжд, в петък - главно в Западна България, в събота и неделя - и в Централна; по-малка остава вероятността за валежи в източните райони. В северозападната част от страната, със северозападен вятър, дневните температури ще се понижат. Над източната половина вятърът през първия ден ще е от югозапад и максималните температури ще достигат до 28-30°; през почивните дни ще се обърне от изток-североизток и температурите слабо ще се понижат.