Dobrich Online Виж пълната версия

Фестивалът на занаятите и изкуствата с пето издание в Добрич

2024-09-30 11:43:11

Фестивалът ще се проведе от 4 до 6 октомври на площад „Свобода“ в Добрич

Петото издание на „Фестивал на занаятите и изкуствата – Добрич“ ще се проведе от 4 до 6 октомври 2024 г. на площад „Свобода“ в Добрич.

По традиция фестивалът събира майстори, занаятчии и творци от цяла България, предоставяйки уникална възможност за среща с традиционните български занаяти. Специално участие в предстоящото издание ще вземат и профилирани учебни заведения, които ще представят специалности, свързани със занаятчийството и изкуствата. Посетителите ще се насладят на разнообразни демонстрации, сред които художествена обработка на желязо, дърво, кожа, топено стъкло, както и изработване на колани, цървули, накити и други ръчно направени изделия.

По време на фестивала ще бъдат обявени и победителите в конкурса „Млад творец“, в който участие са заявили ученици от Добрич, Тервел и Варна.

На 5 октомври от 16:00 часа на сцената на фестивала, специални гости ще бъдат музикантите от Елица Тодорова КВАРТЕТ, които ще изнесат концерт на площад „Свобода“. Заедно с тях ще се изявят възпитаниците на Школата за народно пеене и тарамбука. След концерта, Елица Тодорова ще представи своите книги „Космически песни“ и „С ритъм и любов“. 

В рамките на фестивала ще се проведе образователният модул „Опознай пчелите, опознай бъдещето“, включващ демонстрация на педагогичен кошер и интерактивни игри, насочени към опазване на пчелите и важността им за екосистемата. За групови посещения на ученици, можете да се свържете с организаторите предварително.

В „Работилниците за сръчковци“ децата ще имат възможност да се докоснат до богатството на българските традиции, като работят с глаголица, редят мъниста, тъкат и участват в различни занаяти. Ученици от различни училища ще демонстрират изработване на шарлан, сапунджийство, художествено плетиво, изобразително изкуство и др.

Повече информация за предстоьщиь фестивал - на фейсбук страницата на събитието: „Фестивал на занаятите и изкуствата – Добрич“.