Dobrich Online Виж пълната версия

2-ри октомври Международен ден на ненасилието

2024-10-02 06:56:29

България е съавтор на приетата на 15 юни 2007г.резолюция на Общото събрание на ООН, с която 2 октомври е обявен за Международен ден на ненасилието.

На тази дата е роден Махатма Ганди – символ на ненасилието и пацифизма. Ето защо на този ден подчертаваме  значимостта на философията на Махатма Ганди в съвременния свят, насърчавайки изграждането на свят без насилие, основан на разбирателство и сътрудничество между държавите и народите. Идеите на Ганди продължават да служат като мощен пример за мирно разрешаване на конфликти и зачитане на човешките права и достойнство.

Махатма Ганди със своя пример за ненасилствена съпротива вдъхновява редица световни лидери, включително Мартин Лутър Кинг, Нелсън Мандела и Аун Сан Су Чи, които също се борят за справедливост и свобода чрез мирни средства. Неговият философски подход към промяната оказва дълбоко влияние върху глобалното движение за човешки права и социална справедливост. Алберт Айнщайн, който високо цени Ганди, казва за него: „На бъдещите поколения ще бъде трудно да повярват, че в миналото такъв човек от плът и кръв е ходил по земята.“ Тези думи подчертават величината на Ганди като личност, която оставя неизличим отпечатък върху човешката история.

„Ненасилието е най-мощното оръжие на хората. То е по-мощно от най-мощното оръжие за унищожение, създадено от човешкия гений.“

Махатма Ганди вярваше, че ненасилието не е просто липса на физическа агресия, а начин на живот, основан на уважение, състрадание и разбиране. Думите му ни напомнят, че силата на промяната идва отвътре, от способността ни да обичаме и да изграждаме мостове, дори когато сме изправени пред предизвикателства.