Dobrich Online Виж пълната версия

Над 5000 домакинства от Добричка област ще получават помощ за отопление

2024-10-02 09:50:47

Срокът за подаване на заявления за отпускане на средства за отопление е 31 октомври

Приемът на заявления-декларациите за отпускане на целевата помощ за отопление започна на 1 юли и ще продължи до 31 октомври.

До края на септември, в Добричка област са подадени 6732  заявления за отпускане на целева помощ за отопление. Издадени са 5429 заповеди за отпускане и 651  заповеди за отказ. 

Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца - 1 ноември 2024 г. до 31 март 2025 г.Размерът на целевата помощ се определя ежегодно със заповед на министъра на труда и социалната политика,съобразно промените в цените на електроенергията за битов потребител. За този отоплителен сезон сумата е 553,75 лв., което е по 110,75 лв. за месец. Със заповед на министъра на труда исоциалната политика се определя и корекционния коефициент, с който се намалява размерът на пенсиите,определени след 01.07.2008 г.

Право на целева помощ за отопление имат лица и семейства, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца, преди месеца на подаване на заявление-декларацията, е по-нисък или равен на индивидуално определен диференциран доход за отопление.

За да получат помощ за отопление, безработните лица в трудоспособна възраст задължително трябва да сарегистрирани в дирекциите "Бюро по труда" най-малко 3 месеца преди месеца на подаване на заявлението-декларация и да не са отказвали предлаганата им работа или включване в обучения.

В срок до 20 дни от подаването на заявлението-декларация социален работник извършва социална анкета иизготвя социален доклад, а в 7-дневен срок от изготвянето му,  директорът на ДСП или упълномощено от него лицеиздава заповед за отпускане или отказ за отпускане на помощта.

Целевата помощ за отопление се предоставя, както следва:

При отопление с топлоенергия, електроенергия и природен газ – в пари на правоимащото лице или семейство,съобразно заявения начин на изплащане

При отопление с твърдо гориво:

- В пари на правоимащото лице или семейство, съобразно заявения начин на изплащане;

- На търговец на твърдо гориво, който е осъществил доставката – при изрично отразено в заявлението-декларацияжелание от страна на лицето или семейството.