Dobrich Online Виж пълната версия

Български камерен оркестър – Добрич с диригент Арто Чифчиян кани почитателите на класическата музика на есенен концерт

2024-10-02 14:48:02

Обединението на класическия барок на Йохан Себастиан Бах, романтизма на Макс Брух и модернизма на Антон Веберн ще звучат в Огледална зала „Нели Божкова“

На 15 октомври в Огледална зала „Нели Божкова“от 18:30 часа, Български камерен оркестър – Добрич с диригент Арто Чифчиян ще изнесе есенен концерт. Това музикално събитие предлага истинска наслада за сетивата, с произведения, които обединяват класическия барок с романтизма и модернизма на 20-ти век.
Програмата, която включва произведения на велики композитори като Йохан Себастиан Бах, Антон Веберн и Макс Брух, предлага изтънчена и вдъхновяваща музикална вечер.

Първото от програмата е Хорал от Бах/Респиги. Йохан Себастиан Бах /1685-1750/ включва няколко пъти в творчеството си популярното протестантско песнопение /хорал/  „Ела, Спасителю на езичниците“. След като написва две църковни кантати по този текст, той за последен път се връща към тази тема в края на живота си през 1748 г. в Лайпциг. Тогава Хоралът е преработен само за орган. Италианският композитор Оторино Респиги /1879-1936/ аранжира Хорала за струнен оркестър /версия, която ще прозвучи в концерта/. Този Хорал провокира да напишат свои варианти и други композитори – Феручо Бузони, Макс Регер, Владимир Хоровиц.

Антон Веберн /1883-1945/ е сред забележителните личности в световната музикална култура от първата половина на XX век. Композитор, диригент, ерудит и общественик той е против навлизането на развлекателното в творчеството на романтичните композитори. Стилът на Веберн в най-общата си характеристика е съвършено лишен от развлекателност, излишества, той е максимално синтезиран, изтънчен, сложен и с кристално точно намерени форми. Като една от най-крупните личности в европейския модернизъм на ХХ век Веберн е признат за композитор с глобално влияние.

Макс Брух /1838-1920/ или Макс Кристиан Фридрих Брух е един от редките примери на творец, който в бурното, изпълнено с радикални новаторски търсения време от края на ХІХ и първите десетилетия на ХХ век, остава верен на художествените идеали и традиции на романтичната епоха. Неговата дълга кариера като преподавател, диригент и композитор е свързана с различни немски музикални центрове – Манхайм, Кобленц, Зондерхаузен, Бон. Три сезона е диригент и на Кралското филхармонично общество в Ливърпул, след това повече от 20 години – до 1910 г. е професор по композиция във Висшето училище за музика в Берлин. Неговото богато творчество обхваща повече от 200 опуса във всички жанрове, но Цигулковите му концерти остават предизвикателство за всеки музикант.