Dobrich Online Виж пълната версия

Община Тервел предупреждава: Опасност от пожари с настъпването на отоплителния сезон!

2024-10-04 11:23:28

Органите от пожарна безопасност при РСПБЗН-Тервел обръщат внимание на всички граждани да бъдат изключително бдителни и да спазват дадените препоръки, за да се намали до минимум рискът от възникване на пожари и последствията от тях.

Община Тервел апелира своите граждани да бъдат с повишено внимание по време на отоплителния сезон, за да се предотврати възникването на пожари. Важно е жителите да се грижат за правилната експлоатация на отоплителните уреди, да проверят и обезопасят своите инсталации и да избегнат съхранението на горива в неподходящи места

С настъпването на есенно-зимния отоплителен сезон значително нараства пожарната опасност в жилищни, обществени и промишлени сгради. Това се дължи на използването на различни отоплителни уреди и инсталации, които често се въвеждат в експлоатация без предварителна проверка и обезопасяване. Все по-често се складират горива в неподходящи места като сутерени и гаражи, което увеличава риска от пожари. В употреба влизат и електрически уреди без проверка на електрическите инсталации, а понякога се използват самоделни устройства, което допълнително повишава опасността от аварии и пожари.

Във ваше отсъствие не оставяйте включени отоплителни и нагревателни уреди. Осигурете на вашите деца и трудноподвижни близки възможност за телефонна връзка с телефон 112! За да премине безаварийно предстоящият отоплителен сезон, е необходимо да се спазват няколко задължителни условия: Печки на твърдо гориво 1. Да са изправни и коминът обезопасен и почистен. 2. Да се монтира върху негорима подложка /която излиза най-малко 0,5m пред уреда и по 0,25m от останалите му страни/. 3. Да отстои на минимум 0.8 м от горими придмети и материали. 4. Редовно да се почиства и да не се разпалва с бензин, нафта и други леснозапалими течности. 5. Горяща печка да не се оставя без наблюдение. Нафтови печки 1. Монтирането да става само след проверка на изпраността на печката/дозатор, резервоар за гориво, кранчета и др. / 2. На разтояние под 0.8 м. да не се поставят горими материали и предмети. 3. Да не се зареждат с нафта горящи печки. 4. При зареждане да не се допуска разливане на нафта. 5. Да не се използва за гориво друго освен нафта. 6. Да не се остават горящи печки без наблюдение. Електрически печки 1. Да се използват само стандартни и технически изправни ел. печки 2. Ел. печки с открити нагреватели да се монтират върху негорима основа /плоча/. 3. Да не се оставят включени в ел. мрежата без наблюдение. 4. Да се извърши проверка отговаря ли ел. инсталацията на инсталираната мощност. 5. На разтояние по-малко от 0,8 м. да не се поставят горими материали и предмети. Гозови печки и уреди 1. Газовите уреди и бутилките да не се монтират на места, по-ниски от околния терен. 2. Бутилките с газ пропан-бутан да не са монтирани до източник на топлина. 3. Да се спазва определената последователност при палене и спиране на уреда. 4. Да не се допуска загазоване на помещението с газ пропан-бутан, като се извършват проверки за херметичност. 5. Да се проверява редовно редуцир вентила. 6. Не оставяйте без надзор работещ газов уред.