Dobrich Online Виж пълната версия

Открива се сезонът за групов лов на дива свиня: БАБХ призовава за проби за АЧС и трихинелоза

2024-10-05 17:12:14

Изследването на АЧС е важно за проследяване на евентуални нови огнища на болестта, докато пробите за трихинелоза са от съществено значение за предпазване на хората от заразяване при консумация на месо от диви свине

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) напомня на ловците, че във връзка с откриването на сезона за групов лов на дива свиня на 5 октомври 2024 г., е задължително предаването на проби за изследване на заболяванията Африканска чума по свинете (АЧС) и трихинелоза.

Вирусът на АЧС не е опасен за човешкото здраве, но изследването е важно за проследяване на евентуални нови огнища на болестта и набелязване на необходимите мерки за контрол и предотвратяване на разпространението ѝ.

От друга страна, изследването за трихинелоза е жизненоважно за предотвратяване на риска от заразяване на хора при консумация на месо от диви свине. Изследването се извършва в акредитирани лаборатории, включително и тези на БАБХ. При откриване на положителна проба за трихинелоза, лабораторията незабавно информира съответните органи и засегнатите лица, като месото от заразеното диво прасе се проследява, събира и изпраща за безопасно унищожаване.

Източник: БАБХ