Dobrich Online Виж пълната версия

7 Октомври: Световен Ден на Достойния Труд

2024-10-07 08:35:44

Това е ден, в който всички ние трябва да се обединим и да работим за едно по-добро бъдеще, където достойнството на всеки трудещ се е гарантирано.

На 7 октомври, повече от 130 държави по света честват Световния ден на достойния труд. Този ден е важен повод за синдикати, работници и работодатели да обединят усилията си в стремежа за подобряване на условията на труд и осигуряване на справедливи заплати и социална защита за всички трудещи се.

Световният ден на достойния труд се отбелязва от 2008 година по инициатива на Международната конфедерация на профсъюзите, която заедно със синдикати от цял свят настоява за осигуряването на достойни условия на труд като най-добрият инструмент в борбата с бедността и неравенството.

Европейската конфедерация на профсъюзите подчертава няколко ключови принципа, свързани с достойния труд. Сред тях са премахването на временните работни места, които застрашават здравето и безопасността на служителите, както и създаването на благоприятни условия на труд, които включват баланс между работа и личен живот, възможност за обучение и развитие през целия живот. Особено значение се отдава и на силната законодателна защита на работещите, за да се гарантира сигурността им на пазара на труда.

Достойният труд е не само основно човешко право, но и ключов фактор за устойчиво развитие и икономическо благополучие. Според Международната организация на труда, когато работниците получават достойно възнаграждение и работят при добри условия, те могат да живеят по-спокойно и да инвестират в своето бъдеще и това на своите семейства. Това от своя страна води до повишаване на производителността и укрепване на икономиката като цяло.