Dobrich Online Виж пълната версия

Днес отбелязваме Международния ден за намаляване риска от природни бедствия и стихии

2024-10-08 08:01:32

Природните бедствия като земетресения, наводнения, урагани и пожари оказват сериозно въздействие върху обществото, като нанасят материални щети, разселват милиони хора и водят до загуба на животи

На 8 октомври светът обединява усилия, за да подчертае значението на превенцията и готовността за справяне със стихийни бедствия.Тази инициатива е част от усилията на Организацията на обединените нации (ООН) за изграждане на по-безопасно и устойчиво бъдеще, което да бъде подготвено за предизвикателствата, свързани с изменението на климата и нарастващите природни рискове.

Измененията в климата оказват съществено влияние върху честотата и тежестта на природните бедствия. Повишаващите се температури, по-интензивните валежи и по-честите суши са само част от явленията, които застрашават устойчивото развитие на цели региони.

Сътрудничеството между държавите, частния сектор и гражданското общество е от решаващо значение за изграждането на устойчиви и подготвени общества. Инвестициите в превенция не само спасяват животи, но и защитават икономиките, инфраструктурата и нашето бъдеще.