Dobrich Online Виж пълната версия

Младите българи задлъжняват все повече: Младежите под 25 години с рязък ръст на дълговете

2024-10-08 16:33:08

Младежите задлъжняват най-вече за мобилни телефони, техника и спортни стоки с почти равни дялове от около 22%

Данните от анализ на компания в сферата на събиране на вземания "ЕОС" в България отчитат притеснителна тенденция - най-бързо нарастващата възрастова група на задлъжнели лица е тази на младежите под 25 години, съобщи БТА по информация от компанията.

Младите хора под 25 години са най-бързо нарастващата възрастова група на задлъжнели лица. От 7.21% млади длъжници през 2021 г. към септември 2024 г. те са вече 21.03%.

"Данните потвърждават стряскащата тенденция, че ниското ниво на финансова грамотност при младите хора вече ги превръща в длъжници на една съвсем ранна възраст. Това е тема, по която в нашата компания работим от години, а и моя лична кауза – защото на карта е заложено бъдещето на децата ни и е добре да ги подкрепим да развият умения да управляват личните си финанси от малки, вместо да ги спасяваме от дългове на 30+ години", коментира Райна Миткова, управител на ЕОS в България, основател и член на борда на Асоциацията за събиране на вземания.

Най-голям процент длъжници са все още във възрастовата група 30-40 години и живеят в София-град (14.61%), като мъжете са по-лоши платци от жените (съответно 58.2% и 41.8%).