Dobrich Online Виж пълната версия

Рязко увеличаване на случаите на заразни заболявания в област Добрич

2024-10-09 14:44:28

РЗИ-Добрич отчита 84 нови случая за период от седем дни

Регионалната здравна инспекция в Добрич регистрира общо 84 случая на заразни заболявания в периода от 30 септември до 6 октомври. Според данните, най-много са случаите на грип и остри респираторни заболявания – 72, като общата заболяемост в областта достига 99,59 души на 10 000 население. Най-засегнати са децата на възраст от 5 до 14 години, където са регистрирани 32 случая.

През изминалата седмица са регистрирани и седем случая на въздушно-капкови инфекции, включващи COVID-19, варицела и туберкулоза. Установени са три случая на чревни инфекции – ентероколит и колиентерит. Регистрирани са два случая на инфекции с множествен механизъм на предаване: един случай на ХИВ и един на вроден сифилис при кърмаче.

За сравнение, през предходната седмица броят на случаите е бил по-нисък – 60, като 39 от тях са на грип и ОРЗ, предимно сред деца на възраст от 0 до 4 години. Случаите на въздушно-капкови инфекции тогава са били 19, докато е имало само една чревна и една паразитологична инфекция. В областта няма регистрирани случаи на морбили и коклюш.