Dobrich Online Виж пълната версия

Днес, 10 октомври, отбелязваме Световния ден на психичното здраве

2024-10-10 07:56:24

Грижата за психичното здраве е не по-малко важна от физическото здраве, но често остава пренебрегвана тема в обществото

За първи път Световният ден на психичното здраве се отбелязва на 10 октомври 1992 г., като ежегодна инициатива на Световната федерация за психично здраве. Целта на този ден е да се повиши осведомеността за проблемите, свързани с психичното здраве, и да се насърчат усилията за подкрепа, грижа и лечение, които водят до по-добро психично благополучие.

Психичните разстройства са често срещан проблем по целия свят. Според Световната здравна организация, над 450 милиона души страдат от различни психични разстройства, включително тревожност, депресия, биполярни разстройства и шизофрения. В България тревожните разстройства са най-често срещани – около 11.4% от населението се бори с тях, следвани от депресивните състояния и злоупотребата с вещества.

Един от най-големите проблеми е, че хората често не търсят помощ поради стигмата, свързана с психичните разстройства. Обществото все още има предразсъдъци към тези, които изпитват психични затруднения, което води до срам и страх от търсене на професионална помощ. Това прави диагностицирането и лечението на разстройствата по-трудни и усложнява пътя към възстановяване.

Фактори, които влияят на психичното здраве
Психичното здраве е повлияно от много фактори, включително:
Стрес в ежедневието: Работа, учене, семейни и финансови проблеми често създават високи нива на стрес, които могат да доведат до психически разстройства.
Социално-икономическо положение: Липсата на стабилни доходи, несигурността на работното място и социалната изолация също играят важна роля.
Генетична предразположеност: Някои психични разстройства, като биполярното разстройство и шизофренията, имат наследствена компонента.
Културни особености: Начинът, по който обществото възприема и се отнася към психичното здраве, може да повлияе на склонността на хората да потърсят помощ.