Dobrich Online Виж пълната версия

Ураганът "Кърк" връхлетя Западна Европа

2024-10-10 09:00:00

Местните власти в засегнатите райони са в повишена готовност, като предупреждават жителите да бъдат внимателни и да предприемат мерки за безопасност, докато бурята продължава да се движи на североизток.

Вчера, в сряда, ураганът "Кърк" достигна Западна Европа, носейки със себе си бурни ветрове и проливни дъждове. Опашката на стихията предизвика значителни щети в Испания и Португалия, където бяха повалени дървета и блокирани пътища, а във Франция валяха интензивни порои, съобщава Ройтерс.

При преминаването на "Кърк" в Северна Португалия, около 400 000 души останаха без електричество, съобщиха от оператора на електропреносната мрежа "Е-Редес" (E-Redes). Португалската служба за гражданска защита регистрира около 1600 инцидента от вторник вечерта, включително сигнали за изкоренени дървета и паднали клони, които създадоха проблеми за движението по пътищата.

Макар силата на урагана да отслабна след приближаването му към сушата, "Кърк" все още представлява опасност, тъй като се очаква да засегне Белгия, Нидерландия и Германия. Стихията се формира в Атлантическия океан и достигна четвърта категория с ветрове, достигащи скорост от 233 километра в час.