Dobrich Online Виж пълната версия

Правителството одобри промени в Стратегическия план за развитие на селските райони

2024-10-10 11:26:49

Допълнителни близо 21,7 млн. лв. за енергийна ефективност

Правителството одобри изменение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за програмен период 2023 - 2027 г., съфинансиран от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет, с което се предвижда изменение на текстовете в част от интервенциите за развитие на селските райони, включително и в лозаро-винарския сектор. Промените касаят стандартите за добро земеделско и екологично състояние и интервенциите по директни плащания.

Правителството одобри увеличение от 21 692 695 лв. на максималния размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата за подбор Енергийна ефективност „Реконструкция, ремонт, оборудване и/или обзавеждане на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги с цел подобряване на тяхната енергийна ефективност“. Процедурата е по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура" от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони" от ПРСР.

Решението цели изпълнение на по-голям брой проекти на кандидати общини, насочени към реконструкция на публични сгради, в които се предоставят обществени услуги, с цел подобряване на тяхната енергийна ефективност. Тези инвестиции допълнително ще подпомогнат социално-икономическото развитие на селските райони и те ще са по-привлекателни за живеене.