Dobrich Online Виж пълната версия

Йордан Йорданов от Брюксел: "Добри практики и нови проекти за развитие на Добрич"

2024-10-11 12:12:49

На личната си страница във Фейсбук, кметът на Добрич сподели напредъка по обновяването на инфраструктурата и отговори на въпроси от гражданите за бъдещото развитие на града.

Кметът на Добрич, Йордан Йорданов, взе участие в 22-рата Европейска седмица на регионите и градовете, която се проведе в Брюксел. По време на събитието той сподели впечатленията си от "столицата" на ЕС и посочи, че се стреми да приложи добри практики и у дома. В отговор на запитвания от граждани във Facebook, Йорданов подчерта, че обръща внимание на всяко мнение и коментар в платформата, и даде подробности относно различни проекти в града.

По повод породилата се актуалната дискусия за премахването на дърветата в центъра на Добрич, подчерта, че дърветата не са "унищожени", а ще бъдат заменени с нови видове, подходящи за пешеходните зони. Местата за засаждане на новите дървета вече са подготвени и капковото напояване е инсталирано. Планира се засаждането на новите дървета да започне в края на октомври и през ноември, като техният брой ще бъде по-голям от премахнатите.

Йорданов съобщи, че през последната година са стартирали ремонти на две детски градини, а в началото на 2025 година ще започне основен ремонт на още две. През ноември ще бъде съборена детска градина, която е конструктивно опасна, и през 2025 година ще бъде построена нова сграда. Така общо пет сгради на детски градини в Добрич ще бъдат обновени или реконструирани.

В допълнение, завършени са ремонтите на две държавни училища, а в началото на следващата година ще започне обновяването на две общински училища. Изцяло санирана е и сградата на една детска ясла.

През 2024 година в Добрич са ремонтирани улиците „В. Търново“, „Загоре“, части от „Ген. Колев“ и „Суха река“. В момента се работи по улиците „Вежен“, част от „Л. Каравелов“, „Сан Стефано“ и „3-ти път“. Освен това са подменени водопроводите на няколко улици, включително „Хан Тервел“, част от „Л. Каравелов“, „Сан Стефано“ и „3-ти път“. Изграден е нов паркинг на ул. „Славянска“ и е положен нов тротоар на ул. „Васил Левски“.

В квартал Рилци през тази година са подменени близо 6 км водопровод и изградени около 10 км нова канализация. Асфалтирани са около 2 км от уличната мрежа, макар че за момента е положен само първият слой.

Ремонтирани са сградите на няколко социални услуги и е извършено планово изкърпване на пътища в различни квартали, включително „Добротица“, „Червената пръст“ и около Стоматологията. С тези дейности се цели подобряване на инфраструктурата и условията за живот в града.

Йорданов отбеляза, че настоящите усилия опровергават твърденията, че "всичко е оставено на произвола", като подчерта, че градът активно се развива и подобрява.