Dobrich Online Виж пълната версия

Започна Годишната среща на местните власти в курорт "Албена"

2024-10-14 10:37:49

Събитието ще продължи до 15 октомври

Годишна среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), започна в курортен комплекс "Албена".

При откриването на срещата, президентът Румен Радев подчерта важната роля на местните власти в условията на кризи и политическа нестабилност, като ги определи като символ на българската държавност. Той отбеляза, че НСОРБ се е утвърдило като най-представителния глас на общините в страната и важен посредник между хората на местно ниво и централната власт.

Изпълнителният директор на НСОРБ, Силвия Георгиева, акцентира върху развитието на иновационните умения и политическия капацитет на местните власти като приоритет през този мандат. Тя подчерта, че няма тема или община, която да не е от значение за тяхната работа.

Председателят на Управителния съвет на НСОРБ, Даниел Панов, също изтъкна, че местните власти играят ключова роля за стабилността на държавата и че могат да бъдат лидери в диалога за бъдещето на България.

В първата пленарна сесия участие взеха няколко министри от служебното правителство. Министърът на иновациите и растежа, Росен Карадимов, отбеляза важността на индустриалните паркове за реиндустриализацията на страната, докато вицепремиерът и министър на финансите, Людмила Петкова, подчерта нуждата от съставяне на средносрочен фискален план за периода 2025-2028.

Министърът на регионалното развитие, Виолета Коритарова, посочи, че в министерството са постъпили 2170 проектни предложения от общини, като стойността на тези проекти надхвърля 7 милиарда лева. Министърът на земеделието, Георги Тахов, също спомена, че общините ще получат допълнително финансиране за енергийна ефективност и инфраструктурни проекти.