Dobrich Online Виж пълната версия

Балчик представя опита си в горското възстановяване на международен форум

2024-10-15 14:27:15

Заместник-директорът на Държавното ловно стопанство в Балчик инж. Радослав Радев е сред лекторите на форума


На 16-17 октомври 2024 г. в София ще се проведе международна конференция на тема "Възстановяване на горски местообитания", организирана от Световния фонд за дивата природа – България (WWF България) в партньорство с Югозападното държавно предприятие. Експерти от България, Гърция, Унгария и Румъния ще обсъдят теми като влиянието на горските пожари и екстремните температури върху екосистемите, както и възможностите за възстановяване на унищожени горски местообитания.

Заместник-директорът на Държавното ловно стопанство в Балчик, инж. Радослав Радев, ще бъде сред лекторите и ще представи мерките, които стопанствата в област Добрич прилагат за възстановяване на полезащитните пояси. Радев ще разкаже за съхненето на ясеновите пояси, причинено от климатичните промени, и за усилията на лесовъдите в Балчик, Генерал Тошево и Тервел за възстановяване на тази инфраструктура, която е важна за биоразнообразието. Той също така ще представи експерименти, проведени в териториалните поделения.

През втория ден участниците във форума ще посетят обект с възстановяване на дървовидна хвойна, космат дъб и черен бор, а по-късно ще имат възможност да разгледат горския разсадник в село Локорско.