Dobrich Online Виж пълната версия

16 октомври – Световен ден на прехраната

2024-10-16 07:50:33

През 1945 година се създава „Организацията по прехрана и земеделие“ към ООН, която обединява 130 страни с общата цел да премахне глада и нищетата в световен мащаб. Основната мисия на организацията е да създаде свят, в който всеки човек има възможност да живее здравословно и достойно. През 2006 г. България се включва в инициативата, която се стреми до 2030 година да „ликвидира глада“ и да осигури устойчива продоволствена система.

Световната здравна организация предупреждава, че недохранването е най-сериозната заплаха за общественото здраве в глобален мащаб. То е основен фактор за детска смъртност и се свързва с около половината от всички смъртни случаи при деца. Статистиките са тревожни – около 6 милиона деца умират от глад всяка година.

Всеки от нас може да допринесе за глобалната цел, като промени някои свои навици, свързани с храната и околната среда. Един от най-лесните начини е да не изхвърляме храна и да купуваме само толкова, колкото ни е необходимо. Правилното хранене също играе ключова роля. Производството на месо изисква значително повече природни ресурси, особено вода, в сравнение с отглеждането на растения. Затова можем да се постараем поне веднъж седмично да се откажем от месото и да включим в менюто си зърнени и бобови храни.

Заедно можем да направим стъпки към свят без глад!