Dobrich Online Виж пълната версия

Семинар за приемни родители и социални работници се проведе в Добрич

2024-10-16 13:07:06

Разговори за сексуално възпитание и защита на децата

Днес в Добрич се проведе вторият модул от тричастов семинар, организиран от Областния екип по приемна грижа (ОЕПГ), насочен към приемни родители и социални работници. Темата на семинара е „Как родителите да говорят с децата си по неудобни теми, как да реагират в различни ситуации, как да отговарят на неудобни въпроси и как да опазят децата от чуждо посегателство“. Първата сесия се състоя на 9 октомври, а третата ще се проведе на 30 октомври 2024 г.

Семинарът разглежда въпросите за сексуалното възпитание в три възрастови групи: от раждането до 7 години, от 7 до 13 години, и от 13 до 18-21 години. Основните теми включват етапите на психосексуалното развитие на децата, характерните прояви за всяка възраст и как родителите могат да преодолеят бариерите при обсъждането на тези теми. Специално внимание се обръща на децата, жертви на сексуално насилие, и на ролята на приемните родители в подкрепата на такива деца.

Занятията се водят от д-р Гълъбина Петрова, психолог, психолог-сексолог, специалист по теми, свързани с половото възпитание, член на Международната асоциация на сексолози и психолози.