Dobrich Online Виж пълната версия

„Възраждане” изпраща сигнал до Инспектората на ВСС за решението на Административния съд в Добрич за местния референдум, който трябва да се проведе в община Добричка

2024-10-16 14:06:06

По думите на лидера на партията Костадин Костадинов, решението на съдия Любомир Генов е „интересно” и е пример за непрозрачни, корупционни практики в съдебната система

Според Костадин Костадинов решението за провеждане референдум и то иницииран от местната власт е безпрецеден акт у нас. Тъй като по думите му в България обикновено референдуми се свикват въпреки местната и национална власт.

„Местната власт е решила, че такъв референдум е нужен и че хората в общината трябва да се произнесат дали в общината трябва да бъдат сложени нови ВЕИ мощности или да не бъдат. Обаче в един момент Административният съд взема страна. И е много интересно решението, което съдия Любомир Генов е взел. Дали  е базирано само и единствено на закона или е базирано на някой други аргументи. Защото според нас това решение  е пример за непрозрачни, корупционни практики в съдебната система. Точно поради тази причина ние ще изпратим сигнал в Инспектората и ще искаме да бъде разследвано това решение на съдията, защото смятаме, че след като има подобна безпрецедентна ситуация в общината, в която Общинският съвет взема решение да се свика такъв референдум и на практика съдът в момента взема страна, би трябвало да има  много сериозни не само реакции, но и последици за съдията, който  е направил това нещо.”, коментира пред медии Костадинов.

Лидерът на „Възраждане” подчерта, че безконтролното изграждане на мощности ще доведе до това, че ще се превърнем във вносител на плодове и зеленчуци и няма да можем сами да задоволяваме хранителните си нужди.

Костадинов припомни, че по стратегията Европа 2020 е имало изискване към държавите-членки към 2020 година, 20% от необходимата енергия на всяка страна да бъде добивана от възобновяеми източници. План, който страната ни е изпълнила още през 2016 година. И с тези, които сега се изграждат този процент вече надхвърля 30 на сто.

„Ние не искаме Добруджа да се превърне в място, което да е осеяно с перки. Ангажиментът, който „Възраждане” поема пред гражданите на община Добричка е да направим всичко необходимо, за да не допуснем тези инвестиционни намерения  да се осъществят на територията на нашата община. Ще съдействаме и ще подпомогнем както местната власт, така и жителите на общината в тази битка за запазването на добруджанския чернозем от опитите да бъде превърнат в някаква техногенна урбанизирана среда.”, каза още Костадинов.