Dobrich Online Виж пълната версия

България представи своите политики за децата и семействата на конференция в Румъния

2024-10-16 17:29:20

Форумът се организира като част от честванията на 30-ата годишнина от обявяването на 1994 г. за Международна година на семейството от Общото събрание на ООН. По време на конференцията делегатите от страните - членки на Европейския съюз, и УНИЦЕФ обсъдиха ключови политики и реформи, свързани с правата на децата, младежите и семействата

При представянето на позицията на България беше подчертано, че осигуряването на закрила и подкрепа на децата и семействата е сред водещите приоритети на страната. Около 120 млн. евро или 5% от средствата по Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+) за България в програмния период 2021 г. – 2027 г. са насочени към мерки за подпомагане на децата и изпълнение на Препоръката на Съвета за Европейска гаранция за детето.

Представени бяха и законодателната рамка и политиките, ориентирани към нуждите на децата и техните семейства. Като пример бяха посочени политиките за защита на майчинството чрез продължителния платен отпуск за бременност и раждане и отглеждане на дете, специалната закрила при уволнение и др. Представена беше развитата система за предучилищно и училищно образование и за закрила на детето. Внимание беше обърнато на отпадналите такси за ползването на детски градини и ясли.

В допълнение България подчерта значението на превенцията на рисковете за развитието на децата и оказването на системна навременна и комплексна подкрепа на родителите. Като пример бяха посочени социалните услуги, които са безплатни не само за децата, но и за техните родители, както и предоставянето на дванадесет вида семейни помощи за деца, по-голямата част от които са без доходен критерий. Акцент беше поставен върху политиките за по-добро съвместяване на професионалния и личния живот, осигуряване на трудова заетост и професионална реализация на родителите.

По време на конференцията участващите делегации подписаха Манифест за правата на децата, младежите и семейството. Документът се фокусира върху подкрепата за тях, особено към тези в неравностойно положение, насърчаването на баланса между професионалния и личния живот, предоставянето на достъпни и качествени услуги, укрепването на системата за закрила на детето.

В рамките на събитието министър Иванов се срещна с министъра на семейството, младежите и равните възможности на Румъния Наталия-Елена Интотеро. Освен конкретни политики за подкрепа на децата и семействата, двамата обсъдиха и мерки, свързани с участието на родителите на пазара на труда и справянето с предизвикателствата, породени от зеления и цифровия преход. Като ключови приоритети те изведоха повишаването на дигиталните умения на работната сила и стимулиране на ученето през целия живот.