Dobrich Online Виж пълната версия

17 октомври: Международен ден за изкореняване на бедността

2024-10-17 08:38:36

На 17 октомври всяка година светът отбелязва Международния ден за изкореняване на бедността, ден, който служи за напомняне за глобалната нужда от действия срещу крайната бедност и социалната несправедливост. Тази дата е утвърдена с резолюция на ООН през 1992 година и има дълбоки корени в историята. На този ден през 1987 г. над 100 000 души се събират на площад „Трокадеро" в Париж – същото място, където през 1948 г. е подписана Всеобщата декларация за правата на човека – за да почетат паметта на жертвите на крайната нищета, насилието и глада.

Темата на Международния ден за изкореняване на бедността през 2024 година поставя акцент върху премахването на институционалния тормоз и работата за изграждане на по-справедливи, мирни и приобщаващи общества. Това не е само глобална цел, но и призив за осъзнаване на дълбоките социални неравенства, които продължават да съществуват и днес.

Защо отбелязваме този ден?

Основната цел на Деня за изкореняване на бедността е да повиши осведомеността и да вдъхнови хората да предприемат действия за премахване на бедността в световен мащаб. Въпреки технологичния напредък и икономическия растеж в много части на света, милиони хора продължават да живеят в условия на крайна бедност, страдащи от липса на основни ресурси като храна, жилище, образование и здравни грижи.

Според последни данни на ООН, почти 10% от населението на света живее с по-малко от 1,90 долара на ден – прагът на крайната бедност. Това е ясен индикатор, че глобалните усилия за изкореняване на бедността трябва да бъдат засилени и да се насочат към изграждане на устойчиви решения за хората, които страдат най-много.

Днешният ден е призив към всички правителства, организации и граждани да се обединят в борбата срещу бедността и социалната изолация, като същевременно се работи за премахване на институционалните бариери, които често задържат тези в най-уязвимото положение. Този ден подчертава необходимостта от солидарност и колективни усилия в създаването на по-добър и по-справедлив свят за всички.