Dobrich Online Виж пълната версия

Национален тест на системата BG-ALERT ще се проведе днес

2024-10-17 09:26:10

Целта е проверка на функционирането на системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението

Днес, 17 октомври, в интервала от 13:00 до 13:30 часа, ще се проведе отложеният от 1 октомври 2024 г. национален тест на системата BG-ALERT. Тестът е организиран от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и има за цел да провери ефективността на системата за разпространение на съобщения при опасни събития, застрашаващи здравето и живота на хората.

Системата BG-ALERT е създадена като допълнение към Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и използва мрежите на мобилните оператори за изпращане на съобщения към мобилни устройства. Тези съобщения са придружени от специфичен звуков сигнал и предоставят кратка информация за опасността и препоръки за действия.

Тестът ще провери функционирането на всички компоненти на системата, като гражданите могат да управляват канала за тестове чрез своите устройства.

За получаването на тестови съобщения на Вашето устройство е необходимо да бъдат изпълнени едновременното следните условия:

Ако не намирате информацията, която Ви интересува в секцията с често задавани въпроси, или пък искате да споделите нещо друго относно BG-ALERT, използвайте формата за обратна връзка в раздел КОНТАКТИ.