Dobrich Online Виж пълната версия

БАБХ обяви нови мерки срещу разпространението на шарката по дребните преживни животни

2024-10-17 14:26:52

Въвеждат се ограничения за паша, търговия и транспорт на животни в засегнатите региони на страната, за да се предпази здравето на стадата и да се ограничи разпространението на заболяването

Българската агенция по безопасност на храните изпрати писмо до животновъдите асоциации, с което ги уведоми за предстоящо въвеждане на допълни мерки срещу разпространението на шарката по дребните преживни животни.

"Във връзка с констатираните случаи на шарка по дребните преживни животни (ДПЖ) в определени региони на страната и с цел ограничаване на разпространението на заболяването, Ви уведомяваме за предстоящите допълнителни мерки, които ще бъдат въведени от този петък (18.10.2024 г.). Тези мерки са насочени към защита на здравето на животните и запазване на стопанствата Ви.

В областите Ямбол, Хасково и Стара Загора до 30.11.2024 г. се забранява пашата, търговията, придвижването и транспортът на дребни преживни животни, с изключение на тези за незабавно клане или преминаващи транзит. Забранява се също организирането на изложби и пазари. Клането на ДПЖ от тези области се допуска след клиничен преглед от официален ветеринарен лекар (ОВЛ) 24 часа преди движението и лабораторно изследване за шарка на проби, взети от ОВЛ в рамките на 72 часа преди движението. Движението на животните се осъществява по одобрен маршрут без спиране, със задължителна дезинфекция на транспортните средства. В допълнение се предвижда разрешителен режим от страна на ОДБХ на произхода на животните и от ОДБХ на местоназначението, след уведомление от оператора.

В областите Бургас, Кърджали, Смолян, Благоевград и Сливен до 30.11.2024 г. се разрешава клане при същите изисквания, както упоменатите по-горе. Движението за доотглеждане на животни от тези области ще бъде също при разрешителен режим от ОДБХ, клиничен преглед от ОВЛ 24 часа преди движението и отрицателен резултат от проби, взети от ОВЛ 72 часа преди движението. Движението на животните се осъществява по одобрен маршрут без спиране, със задължителна дезинфекция на транспортните средства. Към момента в тези области няма да бъде забранено пашуването."