Dobrich Online Виж пълната версия

В Генерал Тошево постъпи предложение за изграждане на вятърен парк „Красен“

2024-10-17 14:44:07

„ЕЕ КРАСЕН“ ЕООД планира да изгради 26 вятърни генератора с обща мощност до 208 MW, като мнения и възражения се приемат пред РИОСВ-Варна в рамките на 14 дни.

В Община Генерал Тошево бе получено уведомление от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Варна за инвестиционно предложение на фирма „ЕЕ КРАСЕН“ ЕООД, свързано с изграждането на вятърен парк „Красен“. Проектът предвижда 26 вятърни генератора с обща номинална мощност до 208 MW и свързана линейна инфраструктура. Паркът ще бъде разположен на територията на общините Крушари и Генерал Тошево в област Добрич.

Предложението включва изграждането на две повишаващи подстанции с характеристики, които ще бъдат определени след получаване на становище за условията на присъединяване към мрежата от ЕСО ЕАД. Подземни кабелни линии ще свързват вятърните генератори с подстанциите. Въпреки че точният модел на генераторите не е избран, той ще бъде определен на по-късен етап след детайлно проучване на ветровия потенциал и наблюдения върху фауната в района.

Мнения, възражения и становища относно реализацията на проекта могат да бъдат подадени в рамките на законовия срок от 14 дни пред РИОСВ-Варна.