Dobrich Online Виж пълната версия

Деница Сачева, ГЕРБ: Образованието и политиките за пазара на труда ще бъдат топ приоритет за следващите години

2024-10-17 17:59:22

Темата „Демография и пазар на труда“ бе обсъдена на кръгла маса, организирана от ГЕРБ-СДС, която се състоя в Художествената галерия в Добрич

Дискусията бе част от поредица, посветена на връзката между образованието, професионалното обучение и пазара на труда, както и на начините да се работи по проблемите на демографската криза в страната и в частност в област Добрич, където тя е все по-видима.

Гости на събитието бяха доц. Георги Бърдаров – демограф и преподавател, Моника Чопакова от платформата за кариерно развитие „България те иска“, социалният антрополог Харалан Александров, както и бившите министри и водачи на листи на ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов, Красимир Вълчев и Деница Сачева.

Доц. Бърдаров очерта четири негативни процеса в България, по които трябва да се работи активно – високата смъртност в страната, острият дефицит на младо, активно население, демографският дисбаланс и високият процент необразованост сред ромското население. Той посочи, че хората без образование най-често се маргинализират и излизат от пазара на труда. По думите му, въпреки че не съществува категорична мярка за справяне с демографската криза, трябва да се работи за повишаване на доходите, по-добро образование, здравеопазване, социална сигурност и вяра в институциите, по-добра имиграционна политика.

Проф. Костадин Ангелов акцентира на приоритетите на ГЕРБ в здравеопазването – въвеждане на допълнителни часове по здравно образование в училищата, изграждане на Национален център за скрининг и профилактика на социално значимите заболявания, достъп на всички граждани до медицинска помощ и др. Той подчерта, че работата по тези приоритети сега ще даде резултати върху демографията след около 20 години.

85-90% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха искали да се върнат, ако има възможности за реализация в страната, заяви Моника Чопакова. Тя изтъкна, че мисията на „България те иска“ е хората, които търсят по-добра реализация, да бъдат свързани с работодатели, да се търсят гъвкави модели за заетост и комуникация между бизнеса, държавата и местните власти.

„Основното, което задържа младите хора в страната, са добре платените работни места. Подготвените и образовани хора – те са гаранцията за дългосрочно справяне с проблемите на демографията и пазара на труда, посочи Красимир Вълчев. Той акцентира на залегналите в програмата на ГЕРБ концептуално нови учебни програми, преход от заучаване към умения, ново отношение към професионалното образование.

„Ключът към успешното общество е не само доверието в институциите, но и самите граждани да могат да дават всичко, на което са способни, да бъдат креативни и да имат един удовлетворяващ ги живот. Всичко започва от образованието и уменията, те са свързани с политиките за пазара на труда. Това ще бъдат главни приоритети в следващите 5-10 години“, заяви Деница Сачева. Тя посочи, че е изключително важно трите системи – образователната, социалната и тази на здравеопазването да работят координирано. Сачева подчерта, че трябва да се сложи сериозен акцент върху дуалното образование и върху възможностите за учене през целия живот. Изтъкна и друго – необходимостта да се управлява миграцията, външна и вътрешна, защото така ще намалеят регионалните дисбаланси. Та даде пример с област Добрич - през 2023 година близо 3 000 души са я напуснали, като 1 000 от тях са се преместили в други области.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!