Dobrich Online Виж пълната версия

18 октомври – Ден на Св. апостол и евангелист Лука и Св. великомъченица Злата Мъгленска

2024-10-18 08:40:48

Имен ден празнуват всички, носещи имена като Злата, Лука и техните производни

На 18 октомври отбелязваме празника на Свети апостол и евангелист Лука, както и на Света великомъченица Злата Мъгленска. На този ден имен ден празнуват всички, които носят имената Злата, Златка, Златина, Златинка, Златко, Златан, Златомир, Златимир, Златозария, Лука, Лукан и техните производни.

Историята на Света великомъченица Злата Мъгленска

Света Злата Мъгленска е живяла по време на османското робство в България. Тя е родена в бедно семейство в село Слатино, Мъгленска епархия, и е била известна със своята рядка красота, смиреност, благочестие и твърда вяра. През 1795 година, млад турчин я отвлича и настоява да се отрече от християнската си вяра, за да се ожени за него. Въпреки многократните молби от страна на близките си, тя остава непреклонна. Турците я подлагат на жестоки изтезания, но тя не се предава. В крайна сметка я обесват и насичат тялото ѝ на късове, след което Света Злата предава душата си на Бога.

Светицата е почитана за своята жертвоготовност и твърдост в поддържането на християнската вяра. На някои от иконите си тя е изобразена в народна носия, символизираща нейния български произход.

Свети апостол и евангелист Лука

Свети Лука е един от 70-те апостоли на Иисус Христос и е сред най-приближените му последователи. Според преданията, той е родом от Антиохия, Сирия, и не е от еврейски произход, но е приел юдейската вяра като прозелит. Лука е известен с това, че е автор на едно от четирите евангелия в Новия Завет и на Деянията на апостолите, които се считат за едни от най-важните текстове в християнството.

На 18 октомври честваме тези свети личности, които са символи на вяра, жертвоготовност и духовна твърдост, и отправяме молитви за здраве и благоденствие към тях.