Dobrich Online Виж пълната версия

19 октомври - празник на Св. Иван Рилски Чудотворец и Ден на българския лекар

2024-10-19 09:22:17

На 19-ти октомври по традиция се връчва и отличието "Лекар на годината"

На 19 октомври православната църква почита паметта на всебългарския небесен покровител - преподобни Йоан Рилски Чудотворец. Той е български духовник, най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилския, патронът на българските будители.

Според житието на светеца, той е роден около 876 година в село Скрино, близо до река Струма (край град Дупница). Светецът живее по времето на княз Борис, цар Симеон Велики и цар Петър. Като младеж до 25 годишна възраст е бил пастир. Решен да се отдаде на богоугоден живот и богослужение, той постъпва в близкия манастир „Св. Димитър”. В манастира той се отдава на заложбите си за духовно-съзерцателен живот и научава четмо и писмо от свещените и богослужебни книги. Св. Йоан приема монашество, но не остава за дълго в манастира. Той се стреми към уединение и съзерцание. След като се подвизава на различни места, се установява във високата и сурова планина Рила, където се изявява като отшелник и праведник и основава манастир, който съществува повече от 1000 години.

На днешния ден се отбелязва и Денят на българския лекар. Той се чества от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Св. Иван Рилски. Според преданието най-великият български светец е извършил много чудеса, както приживе, така и след смъртта си. Именно заради това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник.