Dobrich Online Виж пълната версия

Инж. Радослав Радев: Възстановяването на полезащитните пояси в Добруджа е неотложна необходимост на фона на глобалните климатични промени

2024-10-19 11:58:27

Не можем да възстановим горските пояси само с приходи от дърводобива


По време на международна конференция, организирана от WWF България и Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) на тема "Възстановяване на горски местообитания", зам.-директорът на Държавно ловно стопанство Балчик, инж. Радослав Радев, представи актуални проблеми и решения за горите в Добруджа. Той посочи, че създаването на нов полезащитен пояс струва около 4116 лева на декар, включващи разходи за раздробяване на остатъците от сечта, фрезоване с шредер, почвоподготовка, закупуване на фиданки, залесяване, отглеждане. В същото време приходите от дърводобива са значително по-ниски – 926,40 лева за ясен и 489,22 лева за акация.

Радев отбеляза, че съхненето на горските пояси е започнало през 2019 г., засягайки видове като американски ясен и бряст, а впоследствие и други дървета, поради сушата, високите температури и различни вредители. Той изрази загриженост, че дейностите по възстановяване на системата от полезащитните горски пояси не трябва да зависи единствено от приходите от дърводобив, тъй като това би довело до унищожаване на полезащитните пояси.

Радев допълни, че част от изсъхналите пояси са презалесени със средства от проектите „Горите на Североизтока“ и „Земите и горите на орела“ по програма LIFE на ЕС, но за да бъде възстановена мрежата от важните за земеделието и биоразнообразието пояси е нужно да бъде променена цялостната политика, нормативната база и финансирането на различни дейности в сектор „Гори“. Инж. Радев обясни, че лесовъди от СИДП са направили предложения за промяна в наредбите и очакват те да бъдат приети.

Добруджа е областта в България с най-малка годишна сума на валежите, само 500 литра на квадратен метър. Това в съчетание с най-силните ветрове в България прави Добруджа изключително сухо място, поради което полезащитните пояси са от изключително значение за запазване на почвената влага и плодородието й. Радев предупреди, че ако поясите не се възстановят, „житницата на България“ може отново да се сблъска с прашни бури и намалено плодородие, което ще застраши земеделието в региона.

Конференцията събра експерти от седем европейски държави, които обсъдиха предизвикателствата, свързани с горските пожари, засушаването, екстремните температури и възможностите за възстановяване на горските местообитания.