Dobrich Online Виж пълната версия

20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата

2024-10-20 09:21:36

Превенция и здравословен начин на живот: Ключът към по-здрави кости

Днес, 20 октомври, отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата под мотото "Да предотвратим повторно счупване!" Остеопорозата е най-разпространеното заболяване на костите, при което се наблюдава намаляване на костната маса, водещо до повишена чупливост и риск от фрактури. Заболяването се развива бавно и почти незабележимо, което го прави трудно откриваемо в ранните му стадии.

Пиковата костна маса зависи както от генетични фактори, така и от влиянието на околната среда. Поддържането на здрави кости може да се подпомогне чрез балансирано хранене, осигуряване на достатъчно калций, витамини и протеини, както и чрез редовна физическа активност. Избягването на вредни навици като пушене и прекомерна консумация на алкохол също допринася за намаляване на риска от остеопороза.

Според данни от Световната здравна организация, около 500 милиона мъже и жени по света страдат от остеопороза. В глобален мащаб една на всеки три жени и един на всеки петима мъже на възраст над 50 години ще претърпи остеопорозна фрактура през живота си. Прогнозите сочат, че до 2050 г. счупванията на бедро ще нараснат с 310% при мъжете и с 240% при жените в сравнение с 1990 година.

Важно е да вземем превантивни мерки, за да защитим здравето на костите си и да предотвратим сериозни усложнения. Световният ден за борба с остеопорозата е отлична възможност да обърнем внимание на този сериозен проблем и да предприемем активни стъпки за подобряване на качеството на живота си.