Dobrich Online Виж пълната версия

Бум на сигналите за сексуални престъпления срещу деца в интернет

2024-10-21 11:20:07

ГДБОП разкри престъпни мрежи за разпространение на порнографски материали с малолетни


Деветима души на възраст между 35 и 48 години бяха задържани в рамките на специализирани полицейски операции срещу онлайн сексуалната експлоатация на деца. Акциите, проведени от служители на дирекция „Киберпрестъпност“ – ГДБОП, бяха реализирани през последните два месеца под надзора на прокуратурата и бяха проведени на територията на цялата страна, съобщиха от МВР.

Разследването разкри, че двама от задържаните използвали фалшиви самоличности, за да установят контакт с тийнейджъри в интернет, представяйки се за връстници на жертвите. Умело манипулирайки доверието и любопитството на децата, мъжете успявали да ги въвлекат в участие в порнографски представления. Други трима, използвали  ресурсите на онлайн приложение за членство в затворени групи, където са се споделяли материали, съдържащи сексуални извращения с малолетни, предимно момчета. Четирима от задържаните използвали ресурсите на пиър ту пиър мрежите - за свалянето на файлове, съдържащи сексуално насилие на деца с цел последваща обмяна със сексуални насилници от цял свят.

През последната година се наблюдава значително увеличение на сигналите за онлайн престъпления срещу деца, не само в България, но и в цяла Европа, коментира пред БТА Антоанета Василева, координатор на Националния център за безопасен интернет. Броят на сигналите е нараснал двойно в сравнение с предходната година, достигайки над 46 300 през 2023 г., като 95% от тях са свързани със случаи на сексуална онлайн експлоатация на деца. „Това означава, че деца са били подвеждани да изпращат голи снимки или видео или снимки със сексуално съдържание. Да разменят, да правят такива на себе си, на други деца и са били подвеждани да произвеждат и да предоставят такъв материал многократно“, коментира Василева.
Центърът за безопасен интернет работи в партньорство с дирекция „Киберсигурност“ към МВР.