Dobrich Online Виж пълната версия

Областният управител призова за навременна подготовка за зимните условия

2024-10-22 09:02:37

В рамките на два дни – на 21 и 22 октомври 2024 г., комисия, ръководена от зам.-областния управител Живко Желязков, извършва оглед на техниката за зимно поддържане

Областният управител Румен Русев свика и проведе заседание за готовността на институциите за работа при усложнена зимна обстановка. Въпросите, които постави на представителите на общините бяха дали всички имат сключени договори за зимно поддържане на общинските пътища, каква е осигуреността и готовността за отопление на детски градини, училища и социални заведения, ако настъпи проблем с доставките на гориво. Областният управител поиска от директора на Областно пътно управление Даниела Радева информация за процедурата по избор на изпълнител за зимно поддържане по републиканската пътна мрежа в областта, има ли готовност да се монтират снегозадържащи съоръжения на местата, където се образуват навявания, както и дали има наличности на абразивни материали за обработка на пътищата при образуване на лед и валежи от сняг.

От докладите стана ясно, че не всички общини са приключили с избор на изпълнители за зимно поддържане, но се очаква договорите да бъдат подписани в началото на ноември. Местните власти докладваха, че имат готовност за алтернативно отопление на учебни и социални заведения на своя територия, при възникване на необходимост. Агенция „Пътна инфраструктура“ вече е избрала изпълнител и има оперативен план за поддръжка на републиканската пътна мрежа.

Комисар Дарин Димитров, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, подчерта значението на координацията и навременните действия в случай на усложнени зимни условия.