Dobrich Online Виж пълната версия

Интерактивни уроци по екология за ученици от Варненска и Добричка област

2024-10-22 14:53:43

Целта е да се генерират идеи за опазване и икономическо развитие на защитените територии по Северното Черноморие

Ученици от Варненска и Добричка област са поканени да участват в интерактивни уроци и ролеви игри, посветени на защитените зони по Северното Черноморие. Инициативата се провежда от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие с цел генериране на идеи за устойчиво развитие и икономическо използване на влажните зони. По време на обучителните срещи младежите ще се запознаят със спецификата на тези зони, екологичните проблеми, които ги съпътстват, както и с професиите и занаятите, свързани с тях. Участниците ще влязат в ролята на различни заинтересовани страни, като местни власти, бизнес, жители и еколози, и ще предложат идеи за развитие, които да съчетават опазването на природата и интересите на местните общности.

Инициативата е част от проекта „Непознатият рай“, реализиран с подкрепата на програмата „Ти и Lidl за нашето утре“ в партньорство с фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

В рамките на проекта е бил проведен четиридневен палатков лагер в с. Езерец, община Шабла, в края на август, където младежи и специалисти са разглеждали възможностите за устойчив туризъм в зоната на Шабленско-Езерецко езеро. В края на обучението те са изработили макет с дизайн на територията след 20 години. Освен това са заснети късометражни филми за живота и екологичните практики в защитените местности.

„Макар да покриват едва около 6% от Земята, влажните зони са едни от най-богатите екосистеми по отношение на видово разнообразие. 2/3 от рибата в световен мащаб прекарва поне част от живота си в тях. Тези територии абсорбират милиони тонове въглерод всяка година и така намаляват ефекта от глобалното затопляне“, припомнят от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие.