Dobrich Online Виж пълната версия

Румъния забрани фермите за кожи: Страната изпревари България с нов закон

2024-10-23 14:18:58

Страната ни остава една от последните в ЕС без забрана на фермите за кожи

На 22 октомври 2024 г. Румъния стана 22-рата страна в Европа, която забрани фермите за ценни кожи. Парламентът гласува за прекратяване на отглеждането на чинчили и норки за кожи, като законът ще влезе в сила от януари 2027 г. Решението беше взето след двугодишен обществен и политически дебат, провокиран от разследване на международната организация за защита на животните Humane Society International (HSI). Разследването разкри лошите условия във фермите и жестоките методи на умъртвяване на животните, което предизвика сериозни реакции в обществото.

Индустрията за кожи в Румъния вече е в упадък, като броят на фермите е спаднал от над 150 през 2013 г. до около 13 днес. В тях се убиват около 100 000 норки и 15 000 чинчили годишно. Законът не предвижда компенсации за фермерите, които трябва да прекратят дейността си.

В България в момента съществува една единствена ферма за кожи от норки до Стара Загора. Законопроект за забрана е внасян пет пъти, но не е стигнал до пленарна зала. За разлика от Румъния, където забраната бе приета от първия път, у нас законопроектът е внасян 5 пъти без да стигне до пленарна зала.