Dobrich Online Виж пълната версия

Соня Георгиева: На 27 октомври ще има местен референдум, ако ОИК си свърши работата

2024-10-23 14:44:56

Кметът на община Добричка призова всички институции да си свършат работата по закон, за да не останат излъгани хората

На специална пресконференция кметът на община Добричка коментира докъде е стигнала подготовката за провеждането на местния референдум. Припомняме, че през септември Общинския съвет взе решение да се проведе допитване до гражданите на общината  за изграждането на ветроенергийни паркове на територията на общината.

Определенията на Административен съд – Добрич са обжалвани пред Върховния административен съд, но това не спира изпълнението по взетото от Общинския съвет решение за провеждане на местен референдум, което за нас е влязло в сила, категорична беше Георгиева. И определи действията на различните институции, свързани с провеждането на местния референдум като „шизофренни”.

Георгиева направи ретроспекция на жалбите, подадени от сдружение и от Областния управител срещу решението на ОС. И изрази недоумение от становището на председателят на РИК Добрич, че всички действия по провеждане на допитването трябва да бъдат преустановени.

В процеса на организацията се проведоха няколко срещи с екипа от общинската администрация, юристи, заместник-кметове с членове на Районната избирателната комисия, за да можем да организираме един спокоен изборен ден. В тези разговори председателят на Районната избирателна комисия твърдеше, че членовете на секционните комисии и за народните представители, и за референдума, трябва да са едни и същи, докато с вчерашното си писмо тя твърди нещо съвсем различно, коментира Георгиева.

И допълни, че в Община Добричка е получено писмо от ЦИК, в което се указва, че за провеждането на референдума трябва да бъдат осигурени помещения за разполагане на секционни избирателни комисии, които по възможност да са в същата сграда, в която ще се гласува и за народни представители.

В нашите 68 населени места и секциите, които са образувани, има достатъчно свободни помещения и в момента ги оборудваме, каза още кметът на общината.

Според Георгиева основен проблем е нежеланието на Общинската избирателна комисия да проведе заседание и да бъде определен представител на ОИК, който утре да получи книжата за референдума, а след това и да ги раздаде на СИК-овете. Затова и Георгиева се обърна към централите на политическите партии, които имат излъчени членове в общинската комисия, да направят всички възможно комисията да изпълни законовите си задължения. За да бъде има заседание ОИК, трябва две трети от 11-членния й състав да се събере и да приеме необходимите решения за провеждане на местния референдум в неделя.