Dobrich Online Виж пълната версия

ГЕРБ с позиция за насрочения на 27 октомври местен референдум в община Добричка

2024-10-23 17:23:59

След окончателното произнасяне на съда на всички инстанции, референдумът за разполагане на ветрогенераторни мощности в община Добричка ще бъде проведен законосъобразно и в интерес на всички граждани на общината, се казва в позицията на ГЕРБ

ГЕРБ категорично стои зад правото на всички български граждани и в частност жителите на област Добрич свободно да изразяват своето мнение. Правото на глас е основно право в едно демократично общество. В същото време провеждането на референдуми трябва да бъде съобразено със законовия ред.

Когато в НС беше внесен законопроектът, свързан с енергията от възобновяеми източници в морските пространства, групата на ГЕРБ-СДС оттегли подкрепата си за този законопроект след срещи с представители на съответните гилдии, с което показа, че политическите решения по темата ще бъдат съобразени с волята на гражданите.

Що се отнася до провеждането на референдум за разполагане на ветрогенераторни мощности в община Добричка, фактите са следните:

Налице е висящо съдебно дело след обжалване от Областния управител. В Закона за местната администрация и местното самоуправление се казва, че оспорването на общ административен акт спира изпълнението на решението.

Липсата на решение за референдума е препятствие за неговото провеждане. Това се потвърждава и с днешното определение на Върховния административен съд. С него ВАС намира за допустима жалбата на Областния управител срещу решението на Добричкия общински съвет за местен референдум. ВАС връща делото на Административния съд в Добрич за продължаване на съдопроизводствените действия по него.

Определението на върховното съдилище категорично оставя делото висящо и показва, че в деня на вота - 27 октомври, референдумът не може да се проведе.

Наред с това има изрично указание на ЦИК до Община Добричка, че не може да има дублиране на лица в комисиите за референдума и за изборите, каквито са установени при проверката на РИК. Не може да се допусне и да има лица в изборните помещения и в досег с бюлетините, които не са назначени с Решение на РИК за членове на секционни комисии. Това е още един довод, който препятства провеждането на референдум м един и същи ден с изборите за Народно събрание.

Призоваваме кметът на община Добричка да спазва законите на Република България, да не призовава за бойкот на съдебни определения и да не подстрекава действия, които ще доведат до закононарушения в деня на изборите и ще поставят под съмнение изборните резултати.

Вярваме, че след окончателното произнасяне на съда на всички инстанции, референдумът за разполагане на ветрогенераторни мощности в община Добричка ще бъде проведен законосъобразно и в интерес на всички граждани на общината.

Купуването и провадаването на гласове е престъпление!