Dobrich Online Виж пълната версия

Ротарианството - 107 години работа в полза на обществото

2012-02-23 08:58:54

107 години от създаването на Ротари - най-голямата частна, неправителствена организация на лидери от различни професии, се навършват днес. Първата среща на организацията се е провела на 23 февруари 1905 г. в Чикаго, САЩ. Основател на ротарианското движение е адвокатът Пол Харис.

Организацията е толерантна към политическите, расовите, етническите, религиозните и други различия и в нея членуват хора, от различни етноси, раси и религии, живеещи по всички краища на планетата.

 

От 1985 г. досега Ротари е вложил над 1.600 млрд. долара, за да унищожи полиомиелита в световен мащаб, което представлява най-голямата подкрепа от страна на частния сектор за глобална здравна инициатива.

 

През 1991 г. България се върна в Ротари. Днес в страната ни има 85 Ротари клуба във всички големи градове, а половината от тях са създали формации на млади лидери Ротаракт и Интеракт.

 

Клубът в Добрич е създаден през 1996 година и чартиран на следващата, което го прави един от най-старите в страната, след възстановяването на организацията в България.

 

Президент на Ротари клуб - Добрич е Павел Павлов. Той е член на организацията от 2006 година, собственик и управител на "Авангард персонал консултинг" - агенция за обучения и подбор на персонал и организационно консултиране. Елект президент на Ротари клуб Добрич е Нейчо Нейчев - началник на отдел "Образование" в Община Добрич. Той ще застане начело на организацията на 1 юли, когато започва ротарианската година.

 

Членовете на Ротари клуб - Добрич са 40 - от тях 36 активни и 4 почетни. Работните срещи на организацията се провеждат всеки понеделник.

 

Благотворителният бал на организацията ще се проведе на 15 юни. С него ще се отбележи 15-годишнината от чартирането на клуба в Добрич.

 

Наред с традиционните инициативи на организацията, актуално в момента е, че бяха подпомогнати с финансови средства талантите от добричката група NEW5, които са на крачка от победа в българската Евровизия.

 

За втора поредна година ще се организира конкурс за детски рисунки на името на големия добрички художник Христо Господинов - Печката, който е бил виден ротарианец. В него могат да участват деца от 6 до 12 и от 13 до 18 години. Най-талантливите млади художници в конкурса "Христо Господинов" Ротари клуб - Добрич ще награди с плакети, грамоти и материали за рисуване.